Sex & drugs moeten voortaan van Brussel, want zijn goed voor het BNP

door JerryMager,
gepost op nelpuntnl.nl, dd 24-26 juni 2014

‘[N]ational accounts are a social construct in perpetual evolution. They always reflect the preoccupations of the era when they were conceived. National accounts represent the only consistent, systematic attempt to analyze a country’s economic avtivity. They should be regarded as a limited and imperfect research tool, a compilation and arrangement of data from higly disparate sources. We should be careful not to make a fetish of the published figures.’
Thomas Piketty (2014:58): Capitalism in the 21st Century

Vandaag groeit de Nederlandse economie met tientallen miljarden – dankzij drugs en seks

Door Camil Driessen in NRC woensdag 25 juni 2014 [hier ingekort weergegeven; jm]

Vandaag is de beste economische dag in jaren. De Nederlandse economie blijkt namelijk ruim 40 miljard euro groter te zijn dan we dachten. Dat komt omdat het bruto binnenlands product (bbp) voortaan anders wordt berekend en inkomsten uit drugs en prostitutie meetellen. Vanochtend presteerde het CBS de aangepaste cijfers voor 2001 tot en met het eerste kwartaal van dit jaar.

De omvang van de economie van een land wordt doorgaans aangegeven met het bbp (de geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten in een jaar). Voortaan vallen ook verschillende illegale activiteiten daaronder. Die zijn gebaseerd op schattingen op basis van politiebronnen.

Het CBS publiceerde in maart alvast de herziening voor 2010 die als nulpunt gaat gelden. In dat jaar blijkt dat de aanpassing van de illegale sector zorgt voor een toename van het bbp met 2,4 miljard euro. Het bbp in 2010 was tot nog toe 586,7 miljard euro, maar na de veranderingen stijgt het met 44,7 miljard en is Nederland opeens 7,5 procent ‘rijker’. Voor 2013 geldt dat het bbp van 602 miljard euro stijgt naar 643 miljard euro.

Italië werd in mei beschimpt toen bleek dat het prostitutie en drugs meetelt bij de berekening van het bbp. Maar de Italianen deden niet meer dan zich aan de Europese regels houden.

In 2008 bracht de VN namelijk een nieuw internationaal handboek voor het berekenen van nationale rekeningen uit en de lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken hun systeem daarop aan te passen. Voor Nederland valt de wijziging op een aantal fronten gunstiger uit. Op 15 mei publiceerde het CBS de raming van de groei in het eerste kwartaal en kwam daarbij uit op een krimp van 1,4 procent. Op basis van de nieuwe methode is het beeld vandaag compleet anders: de economie is in eerste kwartaal is gekrompen met ‘maar’ 0,6 procent.

De Nederlandse overheidsschuld als percentage van het bbp zal een aantal procentpunten dalen, omdat de schuld vrijwel gelijk blijft en het bbp toeneemt. Het bbp verandert ook het bruto nationaal inkomen (bni) en dat is van invloed op de afdracht van Nederland aan de EU.

adam-eva, en het BNP

 

 

A. Pechtold met wild schaamhaar

bunga-bunga Berlusconi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Europa, geldpolitiek, humor en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.